Спеціальні потреби

Блінкен привітав припинення воєнних дій між Вірменією та Азербайджаном і закликав Алієва дотримуватися режиму тиші


Державний секретар США Ентоні Блінкен, 16 вересня 2022. REUTERS/Leah Millis
Державний секретар США Ентоні Блінкен, 16 вересня 2022. REUTERS/Leah Millis

Державний секретар США Ентоні Блінкен у розмові з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим у неділю привітав припинення недавніх військових дій між Вірменією та Азербайджаном.

Блінкен "закликав президента Алієва дотримуватися режиму припинення вогню, вивести військові сили та працювати над вирішенням усіх невирішених питань між Вірменією та Азербайджаном шляхом мирних переговорів", – йдеться у заяві, опублікованій на сайті американського зовнішньополітичного відомства.

Минулого тижня Вірменія заявила, що 13 вересня Азербайджан обстріляв щонайменше шість вірменських населених пунктів у прикордонних районах, атакуючи цивільну та військову інфраструктуру за допомогою безпілотників та великокаліберних знарядь. Єреван назвав це неспровокованою агресією.

Азербайджан, підтримуваний Туреччиною, відкидає ці заяви і стверджує, що вірменські диверсійні підрозділи намагалися замінувати азербайджанські позиції, що спонукало військових до дій у відповідь. Вірменія назвала таку версію дезінформацією.

"Голос Америки" повідомляв раніше, що спікерка Палати представників Ненсі Пелосі рішуче засудила "незаконні", як вона наголосила, напади Азербайджану на Вірменію та пообіцяла Єреванові американську підтримку.

Виступаючи в неділю в Єревані, Пелосі сказала, що її поїздка має важливе значення після "незаконних та смертоносних нападів Азербайджану на територію Вірменії", під час яких загинуло понад 200 людей.

Раніше стало відомо, Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ), очолювана Росією, до якої входить Вірменія, але не входить Азербайджан, на прохання Єревана про допомогу, у вівторок вирішила спрямувати спостережну місію.

В матеріалі використані джерела Reuters, російськомовної служби "Голосу Америки"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG