Спеціальні потреби

Щоб відбудувати Україну, потрібно буде майже 350 млрд дол


Фото: українські пожежники намагаються загасити полум'я на зруйнованому будинку, після обстрілів Росії в Бахмуті, Донецька область, серпень 2022 року (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP
Фото: українські пожежники намагаються загасити полум'я на зруйнованому будинку, після обстрілів Росії в Бахмуті, Донецька область, серпень 2022 року (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP

На відбудову та відновлення України знадобиться біля 349 мільярдів доларів, а пряма завдана війною шкода перевищила 97 мільярдів доларів США. Такі оцінки наводяться в спільному звіті уряду України, Європейської комісії та Світового банку, презентованому в Брюсселі. Звіт, за очікуваннями, стане основою для конференції з відновлення України, яку планують провести в Берліні країни "Групи семи" в жовтні.

Найбільшої шкоди зазнали житловий та транспортний сектори, а також торгівля та промисловість. Найбільші руйнування – у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Харківській областях, йдеться в звіті.

"Проведена оцінка руйнувань та визначення потреб на відновлення створює міцну основу для національного Плану відновлення та є передумовою ефективного фінансування. Адже тільки на перший етап - rapid recovery - необхідно 17 мільярдів доларів США з яких Україна потребує 3,4 мільярда доларів США вже цьогоріч", - сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, йдеться в повідомленні Світового банку.

"Перед урядом України зараз постало складне завдання збалансувати відновлення з невідкладними потребами країни, включаючи основні державні послуги, як-от охорона здоров'я, освіта та соціальний захист", - зауважила Анна Б'єрде, віце-президентка Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запевнила, що ЄС підтримає Україну "у відновленні демократичної, незалежної та процвітаючої країни на її шляху до Євросоюзу".

Оцінка наслідків війни охоплює період з 24 лютого по 1 червня 2022 року.

Україна вимагатиме від Росії репарації обсягом щонайменше 300 мільярдів доларів. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю німецькій пресі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG