Спеціальні потреби

27 країн узгоджують військову допомогу Україні на копенгагенській конференції


Відео звернення українського президента Володимира Зеленського на відкритті Конференції донорів України в Копенгагені 11 серпня 2022 р.
Відео звернення українського президента Володимира Зеленського на відкритті Конференції донорів України в Копенгагені 11 серпня 2022 р.

Представники оборонних відомств 27 країн на конференції у Копенгагені розглядають шляхи посилення підтримки Україні в її обороні від російської агресії.

У зібранні бере участь український міністр оборони Олексій Резніков, а на її початку до учасників звернувся президент України Володимир Зеленський.

«Росія досягає успіху тоді, коли може розділити нас, діяти проти кожного по одному і перемагати, використовуючи свої ресурси. А коли Росія натрапляє на скоординований спротив, то втрачає ініціативу і зазнає поразки», - сказав учасникам український міністр.

Данська конференція є додатковою до нарад, що відбувалися у ширшому колі так званої Контактної групи оборони України, що була започаткована цього року на американській базі Рамштайн в Німеччині за участі понад 40 країн.

Відстежувач підтримки України (Ukraine Support Tracker) Кільського інституту світової економіки в Німеччині. Дані з 24 січня до 1 липня 2022 р.
Відстежувач підтримки України (Ukraine Support Tracker) Кільського інституту світової економіки в Німеччині. Дані з 24 січня до 1 липня 2022 р.

У Копенгагені зокрема йдеться про довготермінове фінансування постачань зброї, про оборонне виробництво, навчання військових та майбутнє розмінування в Україні.

Обговорення відбуваються переважно за зачиненими дверима, але з нагоди конференції також з’явилися оголошення про конкретні кроки: зокрема британський міністр оборони повідомив про надання українцям трьох додаткових систем ракетного залпового вогню M270 та амуніцію до них.

Напередодні Данія повідомила, що приєднується до великої програми навчання українських військових у Великій Британії, на додаток до Швеції, Канади, Нової Зеландії.

Данський уряд заявив, що новий пакет військової допомоги Україні передбачає $113 мільйонів доларів на зброю та навчання, що доведе загальну суму військової допомоги Данії для України до майже $416 мільйонів доларів.

Американський міністр оборони Ллойд Остін, перебуваючи в Латвії 10 серпня, наголосив, що США і союзники надаватимуть Україні військову допомогу так довго як це буде потрібно, щоб відбити російський напад.

Проблеми з російською зброєю

Оприлюднювані регулярно коментарі британського міністерства оборони щодо російської війни в Україні 11 серпня зосереджені на тому, що названо проблемами виробництва зброї та військового оснащення в Росії.

У коментарі зауважено, що «Росія дуже ймовірно не зможе виконати деякі свої експортні замовлення на бойову бронетехніку через надзвичайно високі потреби для власних військ в Україні та через зростаючий вплив західних санкцій».

«Її потужності військового виробництва зараз опинилися під значним тиском, а довіра до багатьох її збройних систем підірвана у зв’язку з тим, як погано показала себе російська армія в українській війні», - вважає британське військове відомство.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG