Спеціальні потреби

Пелосі: "США віддані безпеці Тайваню". Політики у США порівнюють Тайвань та Україну


Фото: спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі під час візиту до парламенту Тайваню, 3 серпня 2022 року. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Фото: спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі під час візиту до парламенту Тайваню, 3 серпня 2022 року. (Photo by Sam Yeh / AFP)

"США віддані безпеці Тайваню", - заявила спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі в середу під час прес-конференції в Тайвані.

"Дуже важливо, щоб сигнал був чіткий, - вказала Пелосі, відповідаючи на питання преси щодо реакції Китаю на її візит. - [США] віддані безпеці Тайваню і йдеться про наші спільні цінності демократії та свободи і те, як Тайвань був прикладом для світу"

Пояснюючи свій візит до Тайваню, в статті для Washington Post напередодні спікерка наголосила на важливості підтримки демократії на тлі російської війни проти України.

"Своїм візитом на Тайвань, ми підтверджуємо нашу відданість демократії: підтрверджуємо, що свободи Тайваню - та всіх демократій - потрібно поважати", - написала Пелосі.

"Ми проводимо цей візит у час, коли світ стоїть перед вибором між автократією і демократією. Росія веде задуману наперед, незаконну війну проти України, вбиває тисячі невинних - навіть дітей - важливо, щоб Америка та наші союзники чітко зазначили, що ми не відступимо перед автократами".

Візит на Тайвань, який загрожував посилити напругу у відносинах між США та Китаєм, отримав підтримку низки колег Пелосі із опозиційної партії.

Так, конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер підтримав поїздку Пелосі і також провів паралелі з Україною.

"Тайвань та Україна мають багато спільного, - твітував Кінзінгер у вівторок. - Жодна з них не була частиною свого сусіда і обидві якляють собою успіхом демократії і є загрозою для репресій".

Пелосі прибула на Тайвань у вівторок. Вона стала американським посадовцем найвищого рангу, який прибув на острів за 25 років. Китай різко відреагував на візит Пелосі, включаючи маневри військвих літаків та кораблів поблизу Тайваню.

XS
SM
MD
LG