Спеціальні потреби

ООН, США засудили удар РФ по порту Одеси


Фото: зерно на зерносховищі в Одеській області, червень 2022 року
Фото: зерно на зерносховищі в Одеській області, червень 2022 року

"Кремль продовжує використовувати їжу як зброю", - заявила посол США в Україні Бріджит Брінк. У заяві розміщеній у Twitter, Брінк назвала "неприпустимим" удар по порту міста Одеси, проведений менш ніж через добу "після підписання угоди про дозвіл експортних поставок сільськогосподарської продукції".

"Росія має бути притягнута до відповідальності", - додала дипломат.

Генеральний секретар ООН "однозначно засудив удар по українському порту Одеси, про який повідомили сьогодні".

"Вчора всі країни взяли на себе чітке зобов'язання на світовій сцені забезпечити безпеку перевезення українського зерна та пов'язаних товарів на світові ринки, - йдеться в заяві виданій речником генсека ООН. - Ці товари назвичайно потрібні, щоб вирішити світову продовольчу кризу і полегшити страждання мільйонів нужденних по всьому світові". Речник ООН наголосив на необхідності виконання домовленості з боку Росії, України та Туреччини.

В Міністерстві закордонних справ України заявили, що ракетним ударом "по території порту міста Одеса" РФ поставила під сумнів "домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі".

Про це написав в соцмережах речник МЗС Олег Ніколенко.

"Російська ракета - це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна", - додав він.

Як повідомляв Голос Америки, в п'ятницю Росія та Україна підписали окремі домовленості з ООН та Туреччиною, які, за очікуваннями, мають розблокувати експорт українського зерна через Чорне море.

"Маяком надії" назвав домовленість генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

"Це безпрецедентна угода між двома сторонами кровопролитного конфлікту, але цей конфлікт триває і люди гинуть щодня і щодня тривають бої. - заявив Гутерріш на церемонії підписання. - Сьогодні яскраво сяє маяк надії над Чорним морем, завдяки спільним зусиллям багатьох. В цей час випробувань, нехай цей маяк веде до зменшення людських страждань і досягнення миру".

США та Британія заявили, що слідкуватимуть за виконанням Росією підписаних в Стамбулі домовленостей.

"Цю угоду потрібно втілити, - йдеться в заяві міністра закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. - Ми будемо наглядати, щоб забезпечити, що дії Росії відповідають її словам".

"Щоб забезпечити стійке повернення світової безпеки та економічної стабільності, Путін має припинити війну і вивести війська з України", - додала британська посадовиця. Вона привітала Туреччину та генерального секретаря ООН із досягненням такої угоди.

Брінк в інтерв'ю "Радіо Свобода" привітала угоду щодо зерна і запевнила, що США разом із іншими країнами будуть стежити за виконанням Росією цих домовленостей.

Про те, що Сполучені Штати працюватимуть над забезпеченням відповідальності Росії за втілення угоди, заявила і посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомляє Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG