Спеціальні потреби

"Немає слів, щоб описати відвагу і відмову від капітуляції". Експерти США про оборону Маріуполя 


Фото: місцеві мешканці Маріуполя на тлі частково зруйнованого заворду "Іллічсталь", 16 квітня 2022 року
Фото: місцеві мешканці Маріуполя на тлі частково зруйнованого заворду "Іллічсталь", 16 квітня 2022 року

Російське командування непокоїть нездатність швидко підкорити Маріуполь а спільний український спротив уповільнив просування російських сил на інших ділянках. Такими оцінками щодо оборони Маріуполя поділилося Міністерство оборони Великої Британії.

Спроби захопити Маріупль стали дуже болючими для його мешканців, відзначили у британському відомстві і підкреслили, що напади на населені регіони Маріуполя відповідають стратегії, застосованій Москвою проти Чечні в 1999 та Сирії в 2016. Це також суперечить заявам Росії про те, що вона не буде проводити удари по мирному населенню, чи загрожувати йому, вказали в британському Міноборони.

Організовану оборону Маріуполя, ймовірно зведено до Азовсталі, пише американська дослідницька установа "Інститут вивчення війни". Дослідники вважають, що російські сили, ймовірно захопили порт Маріуполя 16 квітня, незважаючи на заперечення цього з боку українського керівництва.

Українці заявляють, що боротимуться до кінця. "Українські оборонці, як видається, мають намір стояти до кінця. Російські сили, ймовірно, завершать захоплення Маріуполя у наступні тижні, але остаточні напади продовжують завдавати їм значних збитків", - пишуть дослідники.

"Немає слів ... немає слів, щоб описати відвагу і відмову капітулювати", - відреагував на позицію українських оборонців Лоренс Браун з Національного воєнного коледжа США.

"Маріуполь ще тримається!" - твітує американський військовий експерт Джон Спенсер. Він переконаний, що навіть бомбування не змусить оборонців до капітуляції і росіяни змушені будуть іти вперед і понесуть значні втрати.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що українські сили оточені російськими силами в в Маріуполі і продовжуть боротьбу. В інтерв'ю CBS Кулеба відзначив, що російські сили вирішили фактично зрівняти місто з землею.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG