Спеціальні потреби

Українські активісти у кількох американських містах провели мітинги на підтримку України


Мітинг на підтримку України у Вашингтоні, 20 лютого 2022.
Мітинг на підтримку України у Вашингтоні, 20 лютого 2022.

Активісти із Пенсильванії, Нью-Йорка, Колорадо, Іллінойса та інших американських штатів приїхали в столицю США, Вашингтон, щоб долучитись до мітингу на підтримку України. Захід приурочили до дня вшанування пам’яті “Небесної Сотні”. Подія розпочалась о 14:00 біля Меморіалу 16-го президента США Авраама Лінкольна. Звідти, активісти планують рушити ходою до Білого Дому. Пряму трансляцію веде журналістка Голосу Америки, Катерина Лісунова.

Мета події, - показати солідарність з Україною та підтримати її незалежність і територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим та тимчасово окуповані райони Сходу, пояснюють організатори.

Мітингарі вимагають від Росії зупинити агресію проти України. А також, закликають США вже зараз запровадити санкції проти Москви за існуючу ескалацію на українському кордоні, та оголосити чіткі санкції у випадку подальшого вторгнення РФ. Серед таких санкцій, активісти називають зупинку «Північного потоку -2» та відключення Росії від міжнародної системи SWIFT.

Як стверджують організатори, вони висловлюють подяку адміністрації Байдена за існуючу підтримку України і водночас закликають продовжити надсилати зброю для захисту українських територій.

На сторінці події у Facebook свою присутність підтвердили понад 200 людей. Загалом на акцію зареєструвалось більше 800 людей. Усіх, хто не може долучитися до мітингу у Вашингтоні, організатори закликали провести аналогічні акції в своїх містах і опублікувати фотографії із хештегом #StandWithUkraine.

Подію ініціювали ряд українських, громадських об’єднань на території США. Зокрема, - United Help Ukraine, Український Конгресовий Комітет Америки, Українські Американські Ветерани, Українські Активісти США, Razom for Ukraine, US-Ukraine Foundation, House of Ukraine, Ukrainian Freedom Foundation та інші українсько-американські організації та представники української діаспори.

Аналогічні акції пройшли напередодні і в інших американських містах. У Чикаго в суботу ввечері понад учасники акції вшанування пам’яті “Небесної сотні” молились за мир в Українському селі, понад сто людей запалили свічки, щоб вшанувати загиблих., повідомляє місцевий канал Fox 32 Chicago.

“Зараз ми маємо ту саму реальність, яка почалась вісім років тому і ми тут об’єднані”, - сказав отець Микола Бурядник, настоятель Української церкви Святого Йосипа.

В Остині, штат Техас, біля Капітолію штату акцію за мир провели спільно українці та білоруси. До них приєднались американці та грузини. Учасники акції вигукували “Слава Україні!” та “Хай довго живе Білорусь!”, йдеться у дописі активісті у Facebook.

В матеріалі використані джерела Fox 32 Chicago.

Джерело: анонс події у соцмережах - https://fb.me/e/1T4dE02TJ

  • 16x9 Image

    Катерина Лісунова

    Кореспондентка Української служби Голосу Америки в Конгресі США. Висвітлює питання, пов'язані з американсько-українськими відносинами на капітолійському пагорбі.

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG