Спеціальні потреби

Сенатори-республіканці закликають негайно діяти, щоб стримати Путіна від вторгнення в Україну  


Cенатори-республіканці у Конгресі: Вашингтону слід діяти вже зараз, не чекаючи потенційного вторгнення. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Cенатори-республіканці у Конгресі: Вашингтону слід діяти вже зараз, не чекаючи потенційного вторгнення. Відео

Група американських сенаторів з Республіканської та Демократичної партій провела віртуальну зустріч із президентом Байденом, де обговорили питання протидії Росії та підтримки України. Після цього група республіканських сенаторів виступила із заявами на підтримку Києва та закликами до рішучих дій.

“Я хочу наголосити – для людей, які слухають по всьому світу. Ця країна, наш Конгрес і адміністрація єдині у своїй опозиції до того, що робить Росія”, – заявив сенатор Джим Ріш, співголова сенатського комітету із закордонних відносин. “Зараз потрібно зосередитися на тому, щоб зупинити вторгнення, а не говорити про те, що станеться потім. Те, що станеться потім, обговоренню не підлягає”, – додав він.

Зараз потрібно зосередитися на тому, щоб зупинити вторгнення, а не говорити про те, що станеться потім. Те, що станеться потім, обговоренню не підлягає
Сенатор Джим Ріш, співголова сенатського комітету із закордонних відноси

Сенатор додав, що питання відмови від вступу України в НАТО не може бути предметом переговорів. “Я б сказав Путіну – у вас немає жодного контролю над цим. Це в руках українського народу і в руках НАТО”.

Своєю чергою, інші сенатори підкреслили, що попри розбіжності в інших питаннях чи бачення того, як саме слід протидіяти Північному потоку-2, як демократи, так і республіканці є беззаперечно об'єднаними у підтримці України проти Росії.

“Ми є членами Республіканської партії. Але делегація, яку ми відправили у дводенну поїздку до Києва була двопартійною. Четверо демократів, троє республіканців”, – наголосив сенатор Роджер Вікер. “І наша заява, яку сенатор Ріш щойно озвучив до решти світу: ми єдині в опозиції до того, що збираються зробити Володимир Путін і Росія. І ми повинні стояти єдиним та об’єднаним фронтом, як країна”, – додав він.

Сенатор звернув увагу, що таким самим був і підсумок розмови із президентом Байденом. При цьому наголосивши, що Росією керує лідер, який має ностальгію за “царським періодом”, і “хоче повернути імперію зла”.

Натомість сенатор Том Коттон зосередився на тому, яких саме кроків повинні вжити США, щоб запобігти новому вторгненню Путіна в Україну.

“Час пізній. Але єдиний спосіб стримати Володимира Путіна від вторгнення в Україну – це вжити заходів зараз, надавши Україні більше протитанкових ракет і протиповітряної зброї – оборонної зброї, яку не застосують для наступу, її використають проти Росії лише за умови, якщо вона обере вторгнення. Відновивши санкції проти Північного потоку-2 зараз, і будучи дуже конкретним щодо тих наслідків, з якими зіткнеться Росія, якщо вона вторгнеться”.

У Росії наполягають на відсутності планів нового нападу на Україну

На думку Коттона, в такому разі США потрібно буде накласти санкції на весь енергетичний сектор Росії, відрізати Росію від міжнародної банківської системи, а також запровадити санкції проти російських олігархів.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розкритикував США за буцімто "практичну втрату культури дипломатії та компромісів" та перетворення санкцій на "головний інструмент зовнішньої політики", та назвав "непристойною" ідею запровадження санкцій проти Москви у разі, якщо Росія "не прибере війська зі своєї суверенної території".

При цьому у Росії наполягають на відсутності планів нового нападу на Україну. Як повідомляє МЗС Росії, у ході розмови із державним секретарем США Ентоні Блінкеном міністр закордонних справ Росії Лавров закликав Вашингтон "не тиражувати спекуляції про "російську агресію", що нібито готується, а змусити владу в Києві виконати в повному обсязі Мінські угоди".

День Мартіна Лютера Кінга-молодшого у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG