Спеціальні потреби

Лукашенко і Путін збираються зустрітись найближчим часом. Під час протестів у Мінську затримали 125 людей – МВС Білорусі


Russia Belarus
Russia Belarus

Десятки тисяч протестувальників вийшли на вулиці Мінська в неділю, в день народження Олександра Лукашенка, з вимогою його відставки з посади президента. Якнайменш 125 людей були арештовані, за даними білоруського Міністерства внутрішніх справ. Правозахисний центр «Весна» повідомляє про затриманих і в інших містах, де відбувались протестні акції – Пінську, Орші, Могильові, Гродному та Речиці.

В Мінську тисячі людей, скандуючи «Живе Білорусь», пройшли маршем до площі Незалежності, яка була оточена міліцією в очікуванні акції протесту. Як повідомило раніше Радіо Свобода, до місця проведення акції була стягнута спецтехніка, поставлені металеві загородження, розтягнутий колючий дріт. У центрі білоруської столиці були закриті кілька станцій метро.

Одну з колон ОМОН намагався розігнати, проте люди продовжили рух після того, як міліція пішла. Протестувальники намагаються цьому протистояти і відбивати затриманих. Повідомляється, що демонстранти перекривають дорогу машинам ОМОНу.

Олександру Лукашенку в неділю виповнилось 66 років. Російський президент Володимир Путін подзвонив йому з привітаннями та запросив до Москви. «Домовлено в найближчі тижні провести зустріч в Москві», - повідомив Кремль після розмови двох лідерів. У прес-службі білоруського президента також повідомили, що 30 серпня президенти провели телефонну розмову й обговорили ситуацію всередині Білорусі.

Протести в Білорусі, які розпочались після того, як Олександра Лукашенка вшосте поспіль оголосили переможцем виборів президента, тривають вже три тижні. Опоненти президента стверджують, що результати виборів були сфальсифіковані. Олександр Лукашенко заперечує фальсифікацію результатів голосування.

Дивіться також: Чого вимагають протестувальники у Білорусі? Інтерв’ю з Марією Колєсніковою

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG