Спеціальні потреби

Президент Трамп розгляне можливість помилування Едварда Сноудена


Президент США Дональд Трамп заявив у суботу, що розглядає можливість помилування Едварда Сноудена, колишнього контрактника Агентства національної безпеки США.

У 2013 році Сноуден злив у ЗМІ інформацію про операції американської розвідки. Втікаючи від американського правосуддя, він отримав притулок в Росії. Роками американські правоохоронці вимагають повернення Сноудена до США, де проти нього відкрита кримінальна справа за звинуваченнями у шпигунстві.

«Я почну розглядати це питання», - сказав Трамп журналістам щодо можливого помилування Сноудена під час прес-конференції у його гольф-клубі в Бедмінстер.

Раніше цього тижня президент Трамп під час інтерв’ю New York Post сказав про Сноудена: «Є багато зараз людей, які вважають, що до нього ставляться несправедливо».

Адвокат Сноудена Анатолій Кучерена заявив агентству РІА, що США не просто повинні помилувати його клієнта, але мають зняти всі звинувачення проти Сноудена, оскільки він не вчинив жодних злочинів.

«Він діяв не лише в інтересах американських громадян, але і в інтересах усього людства», - заявив адвокат.

Заява президента Трампа про можливе помилування Сноудена є зміною його позиції у цьому питанні. Відразу після злиття Сноуденом інформації про операції американської розвідки у 2013 році Дональд Трамп назвав його «шпигуном, якого треба стратити».

У суботу президент Трамп заявив, що американці з обох партій розділені у цьому питанні:

«Виглядає, що думки розбігаються. Багато хто думає, що до нього треба ставитись якось по-іншому. Інші вважають, що він зробив дуже погані речі».

У вересні минулого року Міністерство юстиції США подало позов проти Сноудена за публікацію книги «Особова справа», звинувативши його в порушенні угоди про нерозголошення інформації.

Дивіться також: Байден обрав кандидатку у віце-президенти - що далі?

Байден обрав кандидатку у віце-президенти - що далі? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG