Спеціальні потреби

В Алабамі прощаються з Джоном Льюїсом


Тіло покійного конгресмена Джона Льюїса, який став символом боротьби за громадянські права, в неділю було перенесено через міст Едмунда Петтуса в Сельмі, штат Алабама.

Йдеться про місце, де Льюїс і інші учасники демонстрації за громадянські права були побиті у «Криваву неділю» 1965 року. Церемонія відкрила другий з шести днів заходів пам'яті Льюїса, який помер 17 липня в віці 80 років після року боротьби з онкологічним захворюванням підшлункової залози.

Увечері в неділю тіло Льюїса буде доставлено в столицю Алабами Монтгомері, де мер міста Стівен Рід запропонував людям вишикуватися уздовж тротуарів на заключному етапі процесії. Влада просить людей надіти маски і дотримуватися соціального дистанціювання.

Губернатор Алабами Кей Айві розпорядилася приспустити прапори в суботу та неділю на честь Льюїса.

Тіло конгресмена буде виставлено для прощання в Капітолії Алабами в Монтгомері, потім в Капітолії Джорджії в Атланті, а відтак і в Капітолії у Вашингтоні.

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі та лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл оголосили, що відвідувачі зможуть попрощатися з Льюїсом в Капітолії США в понеділок і вівторок.

Через пандемію прощання буде проходити поруч з будівлею, а не в ротонді Капітолію, як зазвичай.

Льюїс, демократ з Джорджії, буде другим чорношкірим законодавцем, тіло якого виставляється в Капітолії для прощання. Першим був конгресмен Елайджа Каммінгс, який помер в минулому році.

Сім'я Льюїса повідомила, що на майбутньому тижні у Вашингтоні також пройде хода, і громадськість зможе висловити повагу «з дотриманням вимог соціального дистанціювання».

Панахида по Льюїсу пройде в четвер в історичній баптистської церкви Авен-Езер в Атланті, де Мартін Лютер Кінг колись був пастором. Після служби, яка буде закритою, Льюїс буде похований на кладовищі Саут-В'ю в Атланті.

Льюїс прославився як лідер руху за громадянські права 1950-60-х.

Він був обраний в Конгрес в 1986 році і пропрацював 17 термінів в Палаті представників, де представляв Джорджію.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG