Спеціальні потреби

Ердоган оголосив про перемогу на референдумі


Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про перемогу на референдумі, який надає йому широке коло повноважень. Опрацьовано вже 99 відсотків бюлетенів, «за» зміни до Конституції проголосували 51,3 відсотка виборців, «проти» - 48,7. Опозиція вже заявляє про масові фальсифікації, дві головні опозиційні партії кажуть, що будуть оспорювати результати голосування.

Зміни до Конституції перетворять Туреччину з парламентської республіки на президентську. Передбачається 18 поправок до Конституції, серед них - ліквідацію посади прем’єр-міністра та значне розширення виконавчих повноважень президента. Відтак, відміняється політичний нейтралітет президента, він зможе очолювати політичну партію. Також віднині президент зможе розпускати парламент та матиме більше повноважень при призначенні суддів, у тому числі до Конституційного суду.

Ердоган може залишатися на посаді аж до 2029 року. Діючий президент наполягає, що такі зміни допоможуть запровадити в Туреччині ефективне урядування, вирішити проблеми тероризму та пожвавити економіку. Це будуть найбільш радикальні зміни політичної системи країни за всю сучасну історію.

Передбачається, що зміна державного устрою Туреччини також вплинуть на її останнім часом напружені відносини з Європейським Союзом. Член НАТО. Туреччина стримувала потік іракських та сирійських біженців в ЄС. Ердоган каже, що скоріш за все перегляне ці домовленості з Європейським Союзом після проведення референдуму.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG