Спеціальні потреби

Тайці обрали нову конституцію


Громадяни Таїланду на референдумі проголосували "за" проект конституції, запропонований військовим урядом. За попереднім підрахунком, 62% виборців підтримали ініціативу військових. Проект передбачає замість обрання призначати прем’єр-міністра та членів Сенату з гарантованою кількістю крісел для військових. Військові кажуть, що прийняття їх варіанту конституції знищить політичне протистояння в країні. Критики кажуть, що такий головний закон дасть лише додаткові політичні повноваження війську.

Експерти також називають референдум актом легітимації чи навпаки правління в країні хунти після перевороту 2014 року. Близько 50 мільйонів тайців можуть взяти участь у виборах. Перше питання на бюлетені – чи приймають вони проект конституції. Друге питання – чи підтримують вони призначення військовими членів верхньої палати, яка відтак разом з нижньою палатою обиратиме прем’єр-міністра на 5 років. Таким чином, нова конституція передбачає Сенат, який складатиметься з 250 членів – представників війська, та палати представників у складі 500 депутатів. Якщо конституція буде прийнята, військові обіцяють провести вибори вже наступного року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG