Спеціальні потреби

Джон Керрі зустрівся з президентом Узбекистану Ісламом Карімовим


Держсекретар США перебуває у турне 5-ма країнами Центральної Азії у рамках форуму «С5+1».

Переговори Керрі і Карімова пройшли в Самарканді у рамках дипломатичного форуму за участю міністрів закордонних справ п'яти країн Центральної Азії, мета якого - запевнити їх у тому, що США будуть і далі працювати з регіоном.

«Керрі і Карімов обговорили глобальні проблеми, що представляють взаємний інтерес, включаючи боротьбу з екстремізмом, регіональну безпеку і стабільність», - заявив заступник представника Держдепартаменту Марк Тонер.

Керрі подякував Карімова за організацію у себе зустрічі групи «С5 + 1» - нового формату для діалогу США і п'яти країн Центральної Азії - Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану.

Група була створена для поглиблення співпраці з цілої низки питань, включаючи торгівлю людьми, боротьбу з наркотиками, а також підтримку безпеки і стабільності в Афганістані. Але на чолі порядку денного зустрічі стояла тема енергетичної безпеки.

«Одна тільки ця тема - енергетична безпека та диверсифікація джерел енергії заслуговувала б нашої зустрічі в сформованих обставинах, - сказав Керрі. - Ми зробили ефективні перші кроки в рамках таких проектів, як CASA-1000, завдяки якому буде створено регіональний ринок електроенергії, що надходить з Центральної Азії до Південної ».

Офіційний Вашингтон розглядає турне Керрі як можливість запевнити країни Центральної Азії в надійності і непорушності їх зв'язків з США в період похолодання у відносинах між їх сусідом, Росією, і Сполученими Штатами. Від Керрі також очікують, що він буде відкрито говорити про недоліки, що існують у цих колишніх радянських республіках.

Базована в США правозахисна організація Human Rights Watch закликала Керрі вимагати звільнення ув'язнених, засуджених за сфабрикованими звинуваченнями, а також припинення тортур і виконання зобов'язань щодо дотримання основних прав людини.

За підсумками зустрічі міністри закордонних справ групи «С5 + 1» випустили спільну заяву, в якій оголосили про свою прихильність вирішенню цих та інших проблем, серед яких - активізація регіональної торгівлі, розвиток сприятливого клімату для ведення бізнесу та збереження стійкості навколишнього середовища. Вони також висловили намір поглиблювати співпрацю в боротьбі з тероризмом, контрабандою зброї і наркотиків і торгівлею людьми.

«Країни Центральної Азії взяли на себе зобов'язання дотримуватися міжнародних стандартів після здобуття незалежності, і кожна з них працює з нами і один з одним для дотримання цих стандартів. Тут, як і скрізь, люди вкрай потребують, щоби їх уряди були підзвітними і ефективними », - сказав глава американської дипломатії.

Днями Комітет захисту журналістів закликав Керрі привернути увагу до долі журналістів, засуджених за політичними мотивами, і до цензури в Інтернеті, а також засудити фізичне насильство відносно співробітників ЗМІ. За даними комітету, в пострадянський період ситуація в плані свободи засобів масової інформації в країнах Центральної Азії «постійно погіршується».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG