Спеціальні потреби

Митець Сергій Захаров показує в Європі карикатури про життя на окупованих територіях Донбасу


Український карикатурист підкорює світ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Український карикатурист підкорює світ. Відео

Донецький художник Сергій Захаров їздить європейськими містами із виставкою своїх робіт, які викривають похмуре, депресивне і часто відверто небезпечне життя та територіях, які так звані ДНР та ЛНР називають своїми. За гостре, як лезо ножа, мистецтво Захарова викрадали і катували, але він не залишає надій повернутися до рідного Донецька. Адже рано чи пізно штучний картковий будинок, зведений під керівництвом кремлівських прорабів, впаде, переконаний митець.

Нині карикатурист їздить Європою зі своїм проектом, аби привернути увагу до жахіть на підконтрольних сепаратистам територіях.

Як карикатури, вони може трохи і смішні, але викликають не стільки сміх, скільки страх. Так, вони виглядають як карикатури, але, здається, несуть у собі якусь небезпеку. Торік Захаров таємно обклеїв схожими карикатурами вулиці Донецька.

Зображення колишнього командира бойовиків Ігора Стрєлкова облетіло увесь Інтернет. Захарова охрестили донецьким Бенксі. Його ескізи документують те, що сталося далі: арешт, ув’язнення у темному підвалі, побої та потрощені кийками ребра. А у додаток, каже, викрадачі використали проти нього жорстокий засіб психологічного тиску – імітацію страти.

«Про це важко говорити. І мені важко було побороти ці емоції. У мене з’явився посттравматичний синдром. Щоразу, коли поряд проїжджала машина, я думав, що це – за мною. Ти розумієш, що твої страхи необґрунтовані, але впоратися із ними було важко, - розповідає Захаров.

Після звільнення, у Захарова народилась нова ідея. Карикатури трансформувалися у колоду велетенських карт. За Джокера у ній – російський президент Володимир Путін. Свій перфоманс митець презентував у вже у кількох європейських містах.

«Це – чітка аналогія з будинком, який вони зараз звели на території України. Ці штучні карткові будинки – так звані ЛНР і ДНР. І я гадаю, що ось такий перфоманс рано чи пізно стане реальністю», - каже художник.

На виставці представлена арт-група ІЗОЛЯЦІЯ, в яку входить і Захаров.

Захаров без мистецтва жити не може. Переглядаючи відеозаписи із попередніх виставок, він усвідомлює: ще довго не зможе потрапити додому. Однак митець переконаний, що одного дня він і його колеги зможуть вільно повернутися у Донецьк.

  • 16x9 Image

    Юлія Ярмоленко

    Юлія Ярмоленко приєдналася до Української служби "Голосу Америки" 2015-го. До цього 6 років працювала кореспондентом міжнародного відділу новин на телеканалі “ICTV”. Висвітлювала знакові події у 15 країнах світу – від Всесвітнього економічного форуму в Давосі і до Венеційської бієнале. Закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка із дипломом магістра. Киянка.

    Захоплюється фотографією, танцює румбу, співає італійською, зловживає словами «пацани» і «па-па». 

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG