Спеціальні потреби

Македонці вимагають відставки уряду


Понад двадцять тисяч македонців вийшли на демонстрацію у Скоп’є, вимагаючи відставки прем’єр-міністра Ніколи Ґруєвского. Тиск на голову уряду зростає на тлі політичної кризи у тій балканській країні, яка спалахнула через скандал з підслуховуванням і звинуваченнями у контролюванні ЗМІ, судів та виборів упродовж 9 років при владі Ґруєвского.

Опозиційний лідер Зоран Заєв заявив у неділю, що демонстрації будуть тривати до відставки прем’єр-міністра.«Нікола Ґруєвскі повинен піти. Допоки він не піде, не підуть і демонстранти», - сказав він учасникам протесту. Тижнем раніше на північ від столиці Македонії відбулися сутички. В результаті перестрілки в місті Куманово загинули 8 службовців поліції і 14 нападників. Македонські офіційні представники заявили, що озброєні особи намагалися посіяти безлад і страх, але албанські джерела в країні стверджують, що влада спровокувала сутички, щоб врятувати уряд Ґруєвского.

Прихильники прем’єра готують свою демонстрацію у понеділок. Македонія 2001 року ледве уникла громадянської війни, коли етнічні албанці почали збройне повстання, вимагаючи більше політичних прав. Повстання тривало кілька місяців і закінчилося проголошенням перемир’я.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG