Спеціальні потреби

Ісламісти викрали в Нігерії 2 тисячі дівчат за рік – правозахисники


Марта Марк, мама викраденої школярки Моніки Марк, показує її знімок. Чибок, Нігерія. 19 травня 2014 р.
Марта Марк, мама викраденої школярки Моніки Марк, показує її знімок. Чибок, Нігерія. 19 травня 2014 р.

Минув рік, відколи екстремісти угруповання Боко Гарам викрали понад 200 дівчат зі школи в місті Чибок у північно-східній Нігерії. Це викликало осуд міжнародної спільноти, однак згідно з правозахисною організацією «Міжнародна амністія» (Amnesty International), це лише невелика частка жінок і дівчат, викрадених з початку 2014 року.

«Міжнародна амністія» оприлюднила новий звіт, в якому стверджується, що з січня минулого року екстремісти Боко Гарам викрали не менш як 2 000 жінок і дівчат, використовуючи їх як рабинь або змушуючи воювати, і вбили близько 5 500 мирних мешканців.

Ці цифри – зі звіту «‘Наша робота – стріляти, знищувати та вбивати’: царство терору Боко Гарам у північно-східній Нігерії». Він заснований на розповідях 200 свідків, зокрема 30 жінок і дівчат, яким вдалося втекти від ісламістів Боко Гарам.

«Викрадення 276 дівчат у Чибоку було лише одним з багатьох випадків, – каже Деніел Ейр, дослідник «Міжднародної амністії» в Нігерії. – З нашого звіту стає відомо, що багатьох з цих дівчат і жінок катували. Їх ґвалтували. Змушували брати шлюб з членами Боко Гарам. А деяких навіть готували як бійців. Це воєнні злочини і злочини проти людяності, і ми закликаємо їх розслідувати».

Одна з розповідей у звіті – про 19-річну Аішу, яку викрали з весілля подруги торік у вересні. За словами Ейра, її «забрали бойовики Боко Гарам до Ґуллаку в штаті Адамава, де утримували три місяці в тимчасовому таборі. Її не раз ґвалтували, іноді групи чоловіків. Вона розповіла, що одного разу на неї напали до шести чоловіків. І ще її вчили стріляти та застосовувати бомби».

Також у звіті наведено розповідь 15-річного хлопчика з інвалідністю, якого, разом з іншими, змусили закидати камінням закопаних у землю по шию 10 людей, яких бойовики звинуватили в подружній зраді.

В одному з багатьох випадків свідки розповіли про вбивство 100 чоловіків торік у грудні, які відмовилися воювати на боці Боко Гарам.

Як повідомляється у звіті, у північній Нігерії зростає напруга між мусульманами та християнами. Багато християн вважають, що мусульмани повідомляють про місця їхнього перебування Боко Гарам. Бойовики нападають на християн, які відмовилися прийняти іслам, і знищують церкви. Однак вони вбивають і багатьох поміркованих мусульман.

Внаслідок багатонаціональної військової операції в північно-східній Нігерії від екстремістів звільнено багато великих міст і сіл. Однак, за словами Ейра, угруповання досі здатне здійснювати напади та вбивати.

За оцінками ЮНІСЕФ, 1,5 млн людей стали біженцями через насильство Боко Гарам, і серед них – 800 000 дітей.

Новообраний президент Нігерії Мухаммаду Бухарі сказав, що не може пообіцяти знайти дівчат, викрадених торік у Чибоку. Водночас він критикував дії попереднього уряду з розшуку дівчат і обіцяв рішучіше боротися з ісламістами Боко Гарам, завдяки чому й переміг на виборах.

Тим часом в Чибоку у вівторок триває жалоба за дівчатами, викраденими рік тому з їхнього гуртожитка. Не менш як 56 з них змогли втекти, серед них – 19-річна Сарату. Вона розповіла, що в ту ніч не могла заснути, коли почула постріли, а тоді бойовики змусили дівчат встати з ліжок і зібратися в шкільному дворі.

«Вони сказали нам, що нам не треба ходити до школи. Ця освіта, «книжка», - це погано, тобто «гарам», і що ми мусимо йти з ними», – каже Сарату. Дівчат змусили сісти у вантажівки та вивезли, попередньо пограбувавши приміщення та підпаливши школу. Сарату вистрибнула з машини, пошкодивши ногу, і чоловік з села знайшов її та відніс додому.

Тепер щонеділі родини, що мешкають у Чибоку, який налічує кілька тисяч мешканців, ідуть до церков помолитися за повернення дівчат. Торік, коли викрали Аішу, доньку Лавана Занни, їй виповнилося 18 років. Сьогодні її 19-й день народження. Коли він говорить про неї, його голос зривається.

«Аіша – чудова донька… Дуже працьовита. Коли я почув, що її викрали, я до смерті хвилювався», – каже він.

Торік дівчата мали складати іспити, коли їх викрали.

«Вона прийшла до мене і сказала: «Татку, що ти для мене зробиш, якщо я добре складу іспит?» Я пообіцяв продовжити її освіту. Я багато їй пообіцяв», – каже він. У разі успішного складання іспиту він пообіцяв платити за її навчання в університеті.

Ця розмова була їхньою останньою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG