Спеціальні потреби

Росіяни рідше мандрують і купують менше предметів розкоші


Туристи на пляжі в Шарм-ель-Шейху, Єгипет. Фото з архіву
Туристи на пляжі в Шарм-ель-Шейху, Єгипет. Фото з архіву

Економічна рецесія в Росії вдарила по багатьох виробниках предметів розкоші та туристичних компаніях. Хитке перемир’я у Східній Україні дає мало надій на швидке поліпшення ситуації.

Рубль порівняно з доларом США за минулий рік знецінився майже наполовину внаслідок падіння цін на нафту та запровадження Заходом санкцій проти Москви. Згідно зі Світовою організацію туризму при ООН, витрати росіян на закордонний туризм 2014 року впали на 6% – це різке зниження порівняно з 20-відсотковим зростанням протягом попередніх років.

Російські туристи купують багато товарів розкоші в європейських містах, зокрема в Мілані, де вони були постійними покупцями таких торгових марок, як Ferragamo, Moncler і Brioni.

За словами працівників відділу чоловічого одягу дорогого міланського торгового центру Rinascente, покупці з Росії в них майже зникли. Згідно з компанією Global Blue, яка займається відшкодуванням податків, витрати російських туристів за минулий рік зменшилися на 17%, упавши на 51% в січні та 44% у грудні.

Попри сплеск продажу в деяких компаніях, як-от Cartier, внаслідок того, що росіяни позбувалися рублів, які швидко знецінювалися, й купували предмети розкоші тривалого користування, багато компаній готуються до складного 2015 року.

Італійська група Roberto Cavalli очікує, що обсяг продажу росіянам наступного року зменшиться на 20%, а виробник годинників Hublot уже відзначив зниження продажу в Росії на 20% починаючи з січня, як повідомило джерело, близьке до компанії.

Те саме стосується авівакомпаній, туристичних фірм і готелів, в яких велику частку клієнтів становили росіяни. Так, деякі готелі в Туреччині знизили ціни, щоб заповнити порожні місця після того, як 2014 року кількість російських туристів зменшилася на понад 21%.

«Ми гадаємо , що росіяни не приїдуть [до Туреччини]», – сказав Маркус Делдрап, керуючий директор німецького туроператора Alltours, що зменшив ціни на літній відпочинок у Туреччині до 24%.

В Єгипті, де росіяни становили 30% усіх відпочивальників, їхня кількість зменшилася на 50% у грудні та ще на 20% у січні, рік до року. Країна скасувала плату за візу в розмірі 25 доларів для росіян до кінця квітня і планує почати масову кампанію в Росії, щоб повернути клієнтів.

Кілька авіакомпаній відповіли на зменшення російських туристів скороченням рейсів чи посадкових місць.

За оцінками елітного гірськолижного курорту Куршевеля, кількість їхніх гостей з Росії цього року впала на 20–30%, а ті росіяни, які приїздять, витрачають менше.

«Раніше можна було побачити, як російські клієнти купують пляшки вина за 6 тисяч євро, а тепер – лише за кілька сотень євро», – каже Аделін Ру, керівник з туризму на курорті.

XS
SM
MD
LG