Спеціальні потреби

Литва видає посібник з протистояння зовнішній агресії


Юозас Олекас
Юозас Олекас

Литва підготувала довідковий посібник з рекомендаціями громадянам на випадок війни на своїй території в результаті зовнішньої агресії.

Поява видання співпала із зростанням побоювань, що російська інтервенція в Україні може стати передвісником посилення агресії Москви щодо її балтійських сусідів.

«Залишайтеся в здоровому глузді, не панікуйте і не втрачайте розум, - йдеться в посібнику. - Постріли за вікном - це ще не кінець світу».

У посібнику, яке Міністерство оборони Литви розішле бібліотекам наступного тижня і буде поширювати на армійських заходах, говориться, що громадяни країни повинні чинити опір іноземній окупації демонстраціями та страйками.

«Принаймні, робіть свою роботу гірше, ніж звичайно», - рекомендує видання.

У разі вторгнення литовці повинні самоорганізуватися за допомогою Twitter та Facebook і спробувати здійснити кібератаки проти ворога, йдеться в посібнику.

У Литві зростає занепокоєння з приводу дій Росії. Не в останню чергу це пов'язано з проведеними в грудні військовими навчаннями в сусідній Калінінградській області, в яких взяли участь близько 9 000 військовослужбовців та понад 55 військових кораблів.

«Приклади Грузії та України, які втратили частину своєї території, показують, що ми не можемо виключити аналогічну ситуацію тут, і ми повинні бути готові», - заявив Reuters міністр оборони Литви Юозас Олекас.

XS
SM
MD
LG