Спеціальні потреби

Всесвітній торговельний центр в Нью-Йорку відкрився через 13 років після теракту


"Вежа Свободи" стала найвищою спорудою у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

"Вежа Свободи" стала найвищою спорудою у США

У понеділок, через тринадцять років після трагічних подій одинадцятого вересня 2001 року, відчинив двері для перших офісних працівників хмарочос нового Всесвітнього торговельного центру, який був збудований на місці зруйнованих веж-близнюків.

Вежа Свободи, як назвали цей хмарочос, стала найвищою спорудою у Нью-Йорку, в Сполучених Штатах та, за даними, в усій Західній півкулі. Її архітектори кажуть, що будівля має досконалу систему захисту від можливих терактів і навіть здатна витримати прямий таран у неї літака.

Будівельники ще закінчують останні дрібниці, а перші мешканці вже заїжджають у нове приміщення.

Працівники найбільшого орендаря, видавничого дому Конде Наст, першими освоюють нові офіси. Загалом 2 300 співробітників компанії займуть 24 із 104 поверхів нового Всесвітнього торговельного центру. Усі вони, принаймні на камеру, кажуть, що не занепокоєні, що вежа може стати новим об’єктом терористичної атаки.

Офісний працівник Остін Паркер вважає, що в будинку надійний захист і він почувається там безпечно.

Мері Ен Кейсі каже, що у 2001 році сталася трагедія. Вона думає, будівництво цієї вежі - данина Америці, тому як вона вистояла. «Я пишаються можливістю тут працювати», - заявила Мері Ен.

Віджей Ремічарітар не думає, що люди дивляться на цей хмарочос з почуттям страху. Будівля викликає натхнення та почуття незламності духу, каже він.

Це приклад, як люди, зібравшись разом, можуть створити таку красу, такий чудовий будинок в пам'ять загиблих
Стів Плейт

Будівництво вежі коштувало майже чотири мільярди доларів. Мільярд заплатила страхова компанія, що страхувала зруйновані вежі. Решту коштів місцевий уряд зібрав різними методами, від випуску облігацій до підвищення плати за користування мостами та тунелями у Нью-Йорку. Хмарочос побудовано за останніми енергозберігаючими технологіями. Архітектори та замовники обіцяють, що будівля здатна навіть витримати таран літака, подібний до нападів одинадцятого вересня.

За словами виконавчого директора Управління транспортом Нью-Йорку та Нью-Джерсі Патріка Фоє, це найбезпечніший тип офісного будинку, не лише в країні, а й у світі загалом.

Це вшанування пам’яті людей, яких ми втратили того дня, розповідає керівник будівництва хмарочосу Стів Плейт. Це також приклад, як люди, зібравшись разом, можуть створити таку красу, такий чудовий будинок в пам'ять загиблих.

Вежа Свободи має 270 тисяч квадратних метрів офісної площі, на якій також розташуються крамниці та ресторани. Висота хмарочосу разом з антеною 541 метр, або 1776 футів, що символізує рік проголошення Незалежності Сполучених Штатів.

Наступної весни подивитися на захоплюючі краєвиди, що відкриваються з оглядового майданчика Всесвітнього торговельного центру, зможуть усі бажаючі. Управління очікує три з половиною мільйони туристів щороку.

Дивіться також: Башти-близнюки у відомих кінострічках

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG