Спеціальні потреби

Аргумент Обами для Путіна : озброєння України та посилення НАТО - експерт


Загроза надання Україні смертоносного озброєння та можливого розширення присутності НАТО на кордонах Росії можуть стати аргументами, які мотивували б Володимира Путіна вдатись до повноцінного діалогу щодо завершення кризи в Україні. Про це на сторінках "Нью-Йорк Таймс" пише Ендрю Вайс, віце-президент Фонду Карнегі.

Спираючись на наведені аргументи, Обама (у тісній координації з Києвом) міг би запропонувати Москві план, який враховує інтереси Росії та задовольняє основні вимоги підтримуваних нею сил в Україні.
Втім, на думку експерта, нині на заваді такій схемі може стати брак реальних каналів зв'язку Заходу з Путіним та колом наближених до нього.
"Використання санкцій у якості головного інструменти покарання та стримування Москви створило ситуацію у якій Путін має підстави вірити, що реальна мета Заходу полягає у тому, щоб змінити режим у самій Росії, а не лише в Україні, а отже він просто не може дозволити собі відступ", - пише Вайс.
Вайс вважає, що план, який міг би озвучити Обама, має містити наступні складові :

- Встановлення тривалого, реального припинення вогню під наглядом ООН та ОБСЄ, вкупі з посиленним спостереженням за кордоном спрямованим на блокування додаткового військового підживлення сепаратистів.

- Згода Києва, передати більше влади регіональним урядам, захистити російську мову та організувати прямі вибори місцевої влади.

- Почати діалог з приводу майбутнього України між Росією та Заходом.

"Навіть такі ідеологічно не схожі геостратеги, як Бжезінський та Кіссинджер виступають за певну форму нейтралітету України у осяжному майбутньому", - пише Вайс.
При цьому експерт відзначає :

"Бажання та спроможність Путіна сіяти хаос в Україні - і навіть далі у Балтії - ще довго нікуди не зникнуть".

Дивіться також : Про Бородая і Гіркіна у Придністров'ї розповів посол Молдови у США

Про Бородая і Гіркіна у Придністров'ї розповів посол Молдови у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

XS
SM
MD
LG