Спеціальні потреби

"Нігерійський сценарій": заручниками боротьби уряду з терористами стали цивільні


Анатомія озвіріння: У Нігерії військові та терористи "змагаються" у безжальності?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

Анатомія озвіріння: У Нігерії військові та терористи "змагаються" у безжальності?

Для покращення ситуації на півночі Нігерії необхідно поліпшити умови проживання на півночі.

На відео знятому транві люди у погонах перерізають горлянки людям, які лежать на краю невеликої могили. Відео було надано "Голосу Америки" єфрейтором сьомої дивізії Нігерії.

"Голос Америки" не зміг самостійно підтвердити справжність відеозапису, але був в стані проаналізувати його, встановивши відповідність діалекта солдат, їх поведінки, устаткування та навколишнього середовище.

Відео переглянув один з незалежних експертів, який заявив, що воно справжнє. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International також опублікувала частину відео, яке, вочевидь, було відзняте під час того ж інциденту, але з іншого ракурсу.

Речник Нігерійського уряду Майк Омері заявив "Голосу Америки", що нігерійські солдати "не дегенерували до такого рівня" і припустив, що відео було відзняте в іншій країні Західної Африки.

Ібрагім Ахмед із Хауської служби "Голосу Америки", провів майже місяць у північній частині Нігерії. Він каже, що солдат, який надав йому відео, описує страчених підозрюваних, як членів Боко Харам, яких затримали у Нігерійському лісі Самбіса.

"Армія має свої методи боротьби з терористами. Моє джерело не вдавалось у специфіку того, що саме вони роблять. Але мені показали відео", - сказав Ібрагім Ахмед з хауської служба "Голосу Америки".

Адам Ерелі, який лобіює інтереси нігерійського уряду у Вашингтоні, сказав, що чиновники вивчають це відео.

Сотні "африканських" мільярдів осіли в офшорах
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

"Перш за все, вони сказали, "ми маємо це розслідувати". Друга річ, яку вони сказали – "У нас є закони, яких наші війська і наші люди мають дотримуватися. Якщо вони їх не будуть дотримуються, то будуть вжиті відповідні заходи"", - заявив лобіст.

Ерелі говорить, що Нігерія намагається боротися з "безжальним" ворогом, виважено та відповідно до міжнародних норм".

"Хто зробив що? Невідомо. Вони намагаються розібратися. Але важливим є те, що уряд говорить "Ми не виправдовуємо це. Вони не діяли за наказом"", - додав він.

Роками лунають скарги, що нігерійські війська порушують права людини. Військові покладають відповідальність за підтримку дій повстанців на місцеві громади, каже Сара Марґон з Варти прав людини.

Гуманітарна місія фотографа
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

"Там ніколи не було, наскільки ми можемо судити, будь-якої реальної відповідальності за зловживання силами безпеки в цілій країні, а не тільки за дії відносно до Боко Харам на півночі країни", - заявила Сара Марґон з "Варти прав людини".

Сара Марґон говорить, що простим нігерійцям нема до кого звернутися.

"Здебільшого, вони абсолютно не підтримують, ані тактику, ані ідеологію Боко Харам. Однак вони і не почувають себе комфортно розмовляти з органами державної влади, оскільки багато молодих людей зникли – вони були вбиті, через те, що просто перебували на півночі країни", - додала вона.

Страждання від конфлікту Боко Харам значно більші, ніж від громадянської війни в 67-му році, говорить нігерійський лауреат Нобелівської премії Уолі Соінка.

"Були звірства, але вони ніколи не були такими регулярними, з таким рівнем різанини. Я думаю, що ось що жахливо: немає ніякої військової зони зона, немає лінії фронту - вона усюди", - заявив лауреат Нобелівської премії Уолі Соінка.

Ібрагім Ахмед з "Голосу Америки" говорить, що нігерійці живуть у страху.

"Ви не знаєте, що станеться наступного дня. Я говорив з учителем в місті Бама, і він сказав мені, що кожного разу, коли вони їдуть до Майдугури, столицю штату Борно, вони попрощаються з родиною, оскільки не знають, чи вони повернуться, чи ні", - заявив Ібрагім Ахмед з "Голосу Америки".

Президент Нігерії Гудлак Джонатан каже, що він працює над поверненням понад 200 школярок, викрадених Боко Харам, і планує поліпшити умови проживання на півночі, які є однією з причин даного конфлікту.

"Здається є готовність нігерійської влади рухатися у правильному напрямку. У випадку з Боко Харам військового вирішення немає. Там довга історія. Історія незадоволення, безправ'я та маргіналізації на півночі", - сказала Сара Марґон.

Ерелі говорить, що Нігерія визнає, що повинна "зробити більше, ніж просто застосувати армію для вирішення проблеми".

"Вони повинні отримати економічну допомогу, політичну реформу, зміцнити місцеві установи, дати людям у північно-східних штатах привід підтримувати уряд і причину для боротьби з повстанцями", - сказав Адам Ерелі.

Що стосується Боко Харам, то лідер групи Абубакар Шекау кепкує з міжнародної кампанії з порятунку викрадених дівчат та закликає уряд Нігерії звільнити утримуваних бійців Боко Харам.

Дивіться також: Ядерна безпека Росії та США постраждають від припинення діалогу - вчений

Ядерна безпека Росії та США постраждають від припинення діалогу - вчений
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG