Спеціальні потреби

Світовий банк рекомендує Африці індустріалізацію


Що країни Африки пропонують інвесторам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Що країни Африки пропонують інвесторам?

Про поліпшення економічної співпраці між США та африканськими країнами говоритимуть у Вашингтоні 4-6 серпня.

Лідери африканських країн спробують зацікавити США у своєму регіоні рядом програм розвитку торгівлі та інвестицій. Інвесторам пропонується величезний ринок: від банківської сфери до продажу мобільних телефонів.

У 2009 році Китай обігнав Сполучені Штати і став найбільшим торгівельним партнером Африки, запропонувавши багатомільярдні кредити, фінансову допомогу та інвестиційні угоди. Представники адміністрації Обами ухиляються проводити паралелі між китайською присутністю у регіоні та самітом у Вашингтоні.

Натомість, вони підкреслюють, що американські інтереси виходять за рамки видобутку нафти та корисних копалин Африки, на чому фокусується Китай. Державний секретар США Джон Керрі закликав лідерів африканських країн приділити увагу боротьбі з корупцією, яка не дозволяє розвиватися економіці та тримає населення у бідності.

"Боротьба з корупцією важлива, це критична частина цього процесу. Щоб це зробити необхідна мужність і інколи необхідно ризикувати. Відкритість та відповідальність приваблюють інвестиції, створюють конкурентоспроможній ринок", - заявив Держсекретар США Джон Керрі.

На саміті Сполучені Штати оголосять про ділові угоди на суму у майже 1 мільярд доларів, а також про збільшення миротворчої діяльності в шести африканських країнах та посилення харчових та енергетичних програм. Крім цього, країни Африки мають чималий промисловий потенціал.

"Одна з можливостей лежить у секторі легкої промисловості. Це допоможе африканським країнам. Індустріалізуватися, диверсифікує експорт та створить робочі місця. За нашими висновками, якщо цей сектор зростатиме так само активно, як це відбувається у східній Азії, це створить сім мільйонів робочих місць на континенті", - заявив президент Світового банку Джим Йонґ Кім.

Президент США Барак Обама рекомендуватиме Конгресу поновити Закон про Африканське Зростання.

- 14-річна торгівельна програма, яка дає більшості африканських країн безмитний доступ до американського ринку. Термін дії цього закону спливає 30 вересня цього року. За словами фахівців, торгівля між США та Африкою, за останні кілька років впала, і минулого року склала лише 60 мільярдів доларів. Її затьмарила торгівля між ЄС та Африкою – 200 мільярдів доларів. Китай, натомість, збільшив товарообіг з 10 мільярдів у 2000 до 170 мільярдів.

Дивіться також: У США "мобілізували" ос на боротьбу проти китайських жуків

У США "мобілізували" ос на боротьбу проти китайських жуків
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG