Спеціальні потреби

У Конгресі США з`ясували мотиви російської агресії


"Сибірський Наполеон" - у Конгресі перерахували асоціації, які викликає Путін
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

"Сибірський Наполеон" - у Конгресі перерахували асоціації, які викликає Путін

Петро Великий і сибірський Наполеон – так "величали" російського президента у приміщенні американського конгресу. Якщо США не протистоять Путіну зараз, потім може бути пізно, чергова «холодна війна» стане трагедією для всього світу, - заявляють американські конгресмени та політологи. На засіданні конгресового комітету із закордонних справ на тему ситуації в Україні виступаючі намагались зрозуміти мотиви агресії Володимира Путіна, щоб правильно реагувати на його дії.

Протистояти російській агресії в Україны та підтримати українську армію закликали адміністрацію США учасники слухань у Конгресі, зокрема колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

«Росія сьогодні – єдина найбільша загроза миру у Європі. Ящо Захід не протистоятиме цій загрозі, завтра ми будемо протистояти ще більшій загрозі, і ближче до нашого дому», - сказав Вільям Тейлор. Він називає метою Путіна – посіяти нестабільність в Україні, щоб отримати контроль над нею.

А Конгресмен Тед По, який щедро обсипав російського президента епітетами, впевнений, що після України у російського ведмедя апетит значно зросте.

«Путін є центром цієї ситуації. Він бачить себе сучасним Петром Великим. Навіть найближчі радники називають його царем. Я називаю Путіна сибірським Наполеоном», - зізнався конгресмен По.

Водночас Тед По вважає агресію Путіна в Україні ідеологічною: «Я думаю, це націоналізм. Росіяни отримують задоволення від агресії в Україну».

Інший учасник слухань Леон Арон зауважує, що для Путіна не обов`язкове повернення до Радянського союзу.

«Він не хоче відновити СРСР. Це по дурному, дорого і ризиковано. Він хоче взяти під контроль ресурси. І всередині країни він вже це зробив: в політичному, економічному і культурному сенсі. Тепер він хоче у ширшому контексті, на території колишнього СРСР втановити контроль Росії. І це не означає тотальну окупацію, треба зробити ці країни залежними від позиції Москви», - розповів директор російських досліджень американського Інституту підприємництва Леон Арон.

Експерти порадили уряду Сполучених Штатів якомога швидше сформувати стратегію протидії діям Кремля.

«Заходу потрібна чітка стратегія, спрямована на те, щоб переконати Путіна вивести війська з України, припинити агресію в Україну та в сусідніх з нею країни. Потрібно підкріпити оборонну здатність українського війська і допомогти Україні стати процвітаючою демократичною державою», - виклав рецепт розв`язання конфлікту політолог Ієн Бжезинський.

За словами Бжезинського, дл яцього американському уряду необхідно посилити економічні санкції проти Росії, надати Україні гарантії безпеки НАТО, забезпечти справжню військову допомогу українській армії, вжити кроків, щоб протистояти російській пропаганді, а також допомогти Україні інтегруватися до Європи.

Дивіться також: Посол Гербст вірить, що США нададуть Україні серйозну військову допомогу

Джон Гербст: Вірю, що Україна отримає додаткову військову допомогу США
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG