Спеціальні потреби

У Мюнхені ЄС, США і Росія озвучили думки про майбутнє України - Репліки сторін


В ході Мюнхенської конференції з безпеки, між дипломатами США та ЄС з одного боку, та Росії з іншого відбувся обмін гострими репліками стосовно майбутнього України. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Так, Герман ван Ромпей, президент Європейської ради заявив, що "майбутнє України належить ЄС", а Державний секретар США Джон Керрі повідомив, що США підтримують "бій України за демократію". Між тим, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив країни Заходу у подвійних стандартах стосовно протестів в Україні.
У ході виступу Джен Керрі зазначив, що у багатьох частинах Східної Європи та Балкан спостерігається "тривожна тенденція" :
"Прагнення людей знову розтоптують на догоду корумпованим олігархічним інтересам - які використовують гроші, щоб придушити політичну опозицію на незгоду, купили політиків та медіа та послабити незалежність судової системи".
«Переважна більшість українців прагне жити вільно у безпечній і процвітаючій країні. Вони борються за право спілкуватися з партнерами, які допоможуть їм реалізувати їхні устремління», – наголосив Керрі.

У репліці зверненій до Росії, Керрі зазначив :
«Сполучені Штати та ЄС солідарні з народом України в цій боротьбі. Росія та інші країни не повинні дивитися на європейську інтеграцію своїх сусідів як на програшний варіант. Фактично Уроки останніх півсотні років полягають у тому, що ми можемо досягти набагато більшого, коли Сполучені Штати, Росія і Європа спільно працюватимуть», – наголосив держсекретар США.
"Майбутнє не повинно бути лише разом з однією країною, і тим більше до воно не може бути вимушеним вибором", - цитує Керрі Бі-Бі-Сі.
Натомість міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що "Україні нав'язують вибір і Росія не буде частиною цього процесу".
Лавров звинуватив країни Заходу у подвійних стандартах щодо подій в Україні.

Він запитав: "Що спільного між підбурюванням до насильницьких вуличних протестів та демократією? Чому ми не чуємо про засудження тих, хто захоплює державні будівлі та нападають на правоохоронців, використовують расистські та анти-семітські гасла?"
Аслунд: "Старі" олігархи не підтримують Януковича
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
За інформацією агенції "Інтерфакс" Лавров такж відзначив: "Коли Джон Керрі каже, що Україна має обирати з ким бути - з цілим світом, чи з однією країною. Керрі - з усім його досвідом, та здоровим глуздом - не та людина, від якої світ очікував почути подібну пропаганду".
Очікується, що сьогодні Керрі зустрінеться із лідерами української опозиції - Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличко, Петром Порошенком та співачкою Русланою Лижичко.

Офіційну делегацію України очолює міністр закордонних справ Леонід Кожара.

Текст підготовлено на основі матеріалів "Бі-Бі-Сі" та "Радіо Свобода".
XS
SM
MD
LG