Спеціальні потреби

Яценюк сподівається, що Європа допоможе з Київрадою


Яценюк хоче щоб Європа допомогла з Київрадою
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Яценюк хоче щоб Європа допомогла з Київрадою

Українська опозиція не змогла у середу заблокувати роботу Київради, яку вважає нелегітимною. Її засідання відбулося під охороною посилених загонів міліції і супроводжувалося сутичками. Лідери опозиції вирішили відмовитися від подальшого блокування і звернулася за допомогою до європейських інституцій. Євросоюз, у сьогоднішній політичній кризі навколо Київради, як вважає опозиція, може вплинути на українську владу і переконати її оголосити вибори до місцевих органів самоуправління в столиці та обласних центрах.

Яценюк домовився з Маккейном тиснути на Януковича
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
Бійки міліції з народними депутатами, сльозогінний газ, димові шашки, сотні бійців Беркуту в повній амуніції. Саме на такому тлі проходять останні засідання Київради. Опозиція каже, що термін її повноважень закінчився - і вимагає перевиборів. Влада, заручившись ухвалами судів, не бажає йти на поступки опонентам і, користуючись силою, в черговий раз провела потрібні рішення.

Опозиція втратила надію фізично заблокувати роботу Київради, визнає лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк. Адже нині й народним депутатам не вдалося потрапити до залу засідань. Сподівання - на Європу:

“Прошу підтримати рішення про те, щоб звернутися до Ради Європи, щоб підтримати місцеве самоврядування, і щоб Рада Європи вимагала у Віктора Януковича провести вибори до Київради, провести вибори мера Києва та вибори в усіх тих обласних центрах, де влада панічно боїться їх програти”.
Всілякі дії, які стосуються виборів у Києві, вони будуть ефективні, якщо будуть залучатися зовнішні союзники
Костянтин Матвієнко

Громадський активіст Єгор Соболєв вважає - законних способів оголосити вибори київської влади в країні не залишилося. Адже спроби заблокувати роботу Київради закінчуються затриманням активістів:

“Треба собі чесно сказати, що ані суду, ані міліції, ані Київради в країні немає. Є якісь люди, які носять таку форму і прикидаються судом, міліцією і Київрадою, але по суті давно такими не є. Ну яке це місцеве самоврядування, якщо депутати можуть збиратися лише за дуже товстою шеренгою “Беркуту”.

Не сподівається опозиція і на парламент - адже саме Верховна рада має призначити дату виборів, каже заступник голови парламентського комітету з питань держбудівництва та місцевого самоврядування Наталія Новак:

Янукович таки "напрацює" на санкції - Яценюк
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
“Верховна рада не виконує свій обов'язок. Притягти її до відповідальності фактично неможливо, тому що є більшість, яка не хоче оголошувати вибори. Тобто не виконує свої конституційні обов'язки».

Експерти кажуть: тиск із зовні може виявитися чи не єдиним дієвим впливом на президента. Мовляв, якщо від цього залежатиме підписання Угоди про асоціацію, влада була б більш схильна до компромісів.

З таким поглядом погоджується експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко:

«Всілякі дії, які стосуються виборів у Києві, вони будуть ефективні, якщо будуть залучатися зовнішні союзники. Ми розуміємо, що нинішня влада використовує місцеве самоврядування як пилосос для ресурсів - земля, бюджет, майно. В середині політичної системи, яка нині склалася в Україні, вирішити це питання надзвичайно складно і опозиція змушена вдаватися до силових спроб вирішення цього питання. Тому таке звернення до Європи безумовно буде ефективним».

Яценюк вже назвав умови згортання "повстання"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
Експерт вважає, що вибори київської влади можна було б провести вже в грудні, одночасно із довиборами в проблемному окрузі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG