Спеціальні потреби

Малала Юсафзай виступила в ООН


Малалу гаряче вітали Генеральний секретар ООН та понад 500 молодих людей зі всього світу, які зібрались на засідання Молодіжної Асамблеї ООН.

«Я стою тут, одна з багатьох. Я говорю від імені всіх дівчат та хлопців. Я піднімаю свій власний голос не для того, щоб кричати самій, а для того, щоб були почуті ті, у кого голосу нема», - звернулась до аудиторії Малала.

Дев’ять місяців тому її намагались вбити пострілом в голову таліби за її активістську діяльність. Вона вдячна лікарям за своє життя та батькам за підтримку, припиняти боротьбу за права на освіту дівчина не збирається.

«Терористи думали, що зможуть зупинити мене на шляху до моєї мети, але єдине, що змінилось у моєму житті – зникли слабкість та безнадія. Народились сила, міць та сміливість».
Малала Юсафзай


Мститися своїм нападникам вона не збирається:

«Я навіть не маю ненависті по відношенню до людини, яка в мене стріляла. Дайте мені зброю в руки, поставте цього таліба переді мною – стріляти я не стану».

Замість того вона буде боротися за ліквідацію у світі безграмотності, бідності та тероризму.

«Давайте візьмемо у руки книги та ручки. Це наша найпотужніша зброя. Одна дитина, один вчитель, одна ручка, одна книга можуть змінити світ», - закликала Малала.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун оголосив п’ятницю Днем Малали. Він сказав, що дівчина стала мішенню талібів через її прагнення до знань:

«Напавши на Малалу, екстремісти показали, чого вони бояться найбільше – дівчини з книгою».
Генеральний Секретар ООН Пан Ґі Мун


Малала передала Генсеку петицію, підписану чотирма мільйонами людей, яка вимагає безкоштовної та обов’язкової освіти для всіх дітей на планеті. Приклад Малали надихає і інших.

«Коли вона сказала, що талібам не вдалося закрити її рота, я був дуже зворушений, адже її приклад доводить – насильство не вирішує нічого. Її голос не можна придушити – настільки важливою є її боротьба», - поділився враженнями Сем с Великобританії.

Відтак, дебют Малали на міжнародному подіумі завершився традиційним співочим вітанням з нагоди її Дня народження.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG