Спеціальні потреби

США засуджують звільнення ув'язнених в Афганістані


В’язниця на військовій базі США «Баграм»
В’язниця на військовій базі США «Баграм»
Американське військове командування в Афганістані засудило рішення афганської влади звільнити 37 ув'язнених, заявивши, що вони становлять «реальну загрозу безпеці».

У заяві командування збройних сил США в Афганістані, оприлюдненій у понеділок, звільнення ув'язнених названо «серйозним кроком назад» у справі встановлення верховенства права в цій країні.

Ці ув'язнені входять до числа 88 осіб, які утримуються у в'язниці на військовій базі США «Баграм».

Президент Афганістану Гамід Карзай віддав розпорядження переглянути їхні справи. Раніше цього місяця в його адміністрації повідомили, що всі ув'язнені, крім 16, будуть звільнені, оскільки у влади немає достатніх доказів, щоб притягнути їх судової відповідальності. У суботу Карзай назвав цю в'язницю «фабрикою з виробництва талібів», де афганців катують так, що вони починають ненавидіти свою країну.

У заяві американських військових зазначається, що стосовно 37 в'язнів, які вийдуть на свободу, існують переконливі докази, які вимагають розслідування.

Військові стверджують, що 17 з ув'язнених причетні до атак з використанням вибухових пристроїв, троє - причетні до поранення або вбивств афганських солдатів, а четверо - пов'язані з атаками на військовослужбовців коаліції.
XS
SM
MD
LG