Спеціальні потреби

Дії Росії «не відповідають нашим сподіванням» - Байден про нові виклики для НАТО


Президент США Джо Байден та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вітаються перед початком саміту НАТО 14 червня 2021 року
Президент США Джо Байден та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вітаються перед початком саміту НАТО 14 червня 2021 року

Президент США Джо Байден прибув до Брюсселя для участі у самітах НАТО та Євросоюзу.

«НАТО - критично важливе для інтересів США. Якщо б його не було, його варто було б вигадати», - заявив Байден під час вітального слова разом з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенберґом.

Байден наголосив, що 5-стаття Статуту НАТО, яка передбачає колективну оборону від загроз є «священною» і нагадав, що НАТО стало на захист США в рамках 5-тої статті, після терористичних нападів на країну.

Тепер перед НАТО постали нови виклики, і це стало більш очевидним протягом останніх декількох років зауважив Байден.

«Ми маємо нові виклики - маємо Росію, дії якої не відповідають нашим сподіванням; також є Китай», - зауважив Байден. Американський президент підкреслив важливість більшої міжнародної координації.

Серед питань до обговорення на саміті, розробка нової стратегії НАТО «НАТО 2030», координація кроків з оборони та стримування, подолання пандемії, зміни клімату, відповідь на кіберзагрози, та інше.

В НАТО також наголошують на загрозах для Альянсу з боку Росії та Китаю. «Заснований на правилах міжнародний порядок, на якому базується безпека, свобода та процвітання Альянсу, перебуває під загрозою з боку авторитарних країн, таких як Росія та Китай, які не поділяють наших цінностей, - йдеться в інформаційній довідці, виданій НАТО перед самітом. - В своїх рішеннях щодо НАТО 2030, НАТО інвестуватиме у розбудову та поглиблення партнерств у відповідності до наших цінностей та інтересів задля збереження міжнародного порядку, заснованого на правилах».

На саміті Байден також матиме нагоду поінформувати союзників по НАТО про те, які питання він планує обговорити під час зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним 16 червня в Женеві. Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу для преси в неділю. Це обговорення відбудеться за зачиненими дверима.

«Вони почують про його наміри щодо саміту і він також почує їхні думки, щоб він прибув Женеви з повною підтримкою та солідарністю союзників по НАТО», - заявив Салліван.

Під час саміту НАТО Байден планує зустрітись з президентами країн Балтії, «які є потужним прикладом демократичного управління на східному фланзі НАТО», додав Салліван. Серед питань для обговорення на цій зустрічі - загроза з боку Росії та Китаю, питання нових технологій а також «нещодавнє повітряне піратство в Білорусі», заявив Салліван.

Дивіться також: Президент Байден про зустріч з Путіним. Відео

Президент Байден про зустріч з Путіним. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG