Спеціальні потреби

Віктор Ющенко закликав створити центр протидії корупції


Президент Ющенко закликав Генпрокуратуру відновити слідство у кримінальній справі проти керівника МВС Василя Цушка. Про це глава держави заявив на нараді силовиків, представляючи антикорупційні ініціативи. Він назвав несправедливим те, що припинили розслідувати обставини захоплення приміщення Генеральної прокуратури. Підрозділами Міністерства на чолі з Цушком вчинили це кілька місяців тому.

Президент запропонував підвищити покаранья за корупційні дії і створити спільний орган усіх силових структур, який протидіятиме цьому явищу. Він також ініціював сформувати електронний реєстр осіб, засуджених за такі дії. Пан Ющенко вважає, що ці, а також інші заходи дозволять очистити державні структури від нечесних людей:

“Слід впровадити щорічне декларування доходів і витрат держслужбовців, суддів, прокурорських працівників, податківців та членів їхніх родин. Цим ми встановимо прозорість органів і повернемо довіру до кадрів, які там працюють”.

Водночас політичні противники президента зазначають, що глава держави експлуатує антикорупційні гасла через наближення дати виборів. І не всі озвучені главою держави звинувачення відповідають дійсності. Керівництво державної компанії “Нафтогаз” розповсюдило заяву, в якій спростовує озвучені паном Ющенком цифри щодо зловживань у відомстві.

Успішність боротьби із корупцією є також однією із передумов надання Україні гранту від американської урядової корпорації “Виклик тисячоліття”. Представники Сполучених Штатів заявляли, що в рамках проекту може надати близько півмільярда доларів безповоротної допомоги. Однак за даними міжнародної організації “Тренсперенсі Інтернешнл”, в України все ще досить високий рівень корупції.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG